A csehek továbbra is támogatnák a halálbüntetés visszahozatalát

A cseh lakosság többsége továbbra is támogatja a halálbüntetést – derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet júniusi felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka támogatná, ha a cseh jogrendbe visszakerülhetne a halálbüntetés, ellenkező véleményt az emberek 35 százaléka fogalmazott meg.

Csehországban az 1989-es rendszerváltás után röviddel, 1990-ben törölték el a halálbüntetést, amelyet az életfogytiglani börtönbüntetés váltott fel. Az utolsó kivégzést 1989. február 2-án hajtották végre Csehországban, amikor felakasztottak egy ötszörös gyilkos férfit. A múlt század kilencvenes éveinek közepén a halálbüntetést a lakosság mintegy 70 százaléka támogatta, azóta arányuk mérsékelten csökkent. Ez a csökkenés 2011-ben megtorpant, s azóta a halálbüntetés támogatottsága 58-60 százalék körül stabilizálódott.

A CVVM országos felmérésében a halálbüntetés mellett a kegyes halál (eutanázia), valamint a művi terhességmegszakítás támogatottságát is vizsgálta. A kegyes halál intézményének bevezetését a gyógyíthatatlan betegek esetében a megkérdezettek 66 százaléka támogatná, míg 24 százalék ellenzi.

A nők szabad döntését terhességük művi megszakítására a cseh lakosság 68 százaléka támogatja és természetesnek tartja, a megkérdezettek 18 százalékának nézete szerint a terhességmegszakítást az érintett nők egészségi és társadalmi állapotához kellene kötni. Az évtizedek óta engedélyezett művi terhességmegszakítást csak a megkérdezettek 3 százaléka ellenezte.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »