Román-ukrán földgázszállítási megállapodás született

Földgázszállító rendszereik összekapcsolásáról szóló megállapodást írt alá Románia és Ukrajna, hogy megkönnyítsék a határokon átnyúló szállításokat, valamint biztosítsák a szabad és diszkriminációktól mentes hozzáférést a gázszállító struktúrákhoz.

A Transgaz román és az Ukrtranszhaz ukrán földgázszállítási rendszerüzemeltető vállalat megállapodása az Ukrajnát és Bulgáriát összekötő, román területen haladó gázvezetékszakaszra vonatkozik, és megteremti a lehetőséget a földgáz mindkét irányú szállítására.

Romániában az Isaccea településnél belépő, majd Negru Voda városnál kilépő, Transit 1 elnevezésű vezetéken halad keresztül az Oroszország által Bulgáriába exportált földgáz. Ezt a vezetéket hagyományosan kizárólag a Gazprom orosz gázipari vállalat használta.

A román féllel kötött orosz szállítási megállapodás 2016 októberében jár le, ezt követően léphet életbe a földgázszállítási rendszerek összekapcsolásáról kötött román-ukrán megállapodás, amely szabályozza a Románia területén keresztül Bulgáriába, illetve a Bulgária felől Románián keresztül Ukrajnába továbbított földgáz szállítását.

Az új összekapcsolási és üzemeltetési megállapodás teljes mértékben összhangban áll az Európai Bizottság 2015/703. számú rendeletével, amely az interoperabilitás és az adatcsere szabályait, valamint a földgázszállító rendszerek üzemeltetésére vonatkozó harmonizált szabályokat állapítja meg – mutatott rá az Ukrtranszhaz szerdán kiadott közleményében.

A megállapodás része a közép- és délkelet-európai földgáz-összeköttetésekkel (CESEC) kapcsolatos közös munkának is, amelynek keretében a régió érintett tizenöt országa egyesíti erőfeszítéseit a földgáz-infrastruktúrák közötti, még hiányzó kapcsolódási pontok kiépítésének felgyorsítása érdekében. Ez nemcsak új földgázvezetékek építésére, hanem a már rendelkezésre álló infrastruktúra lehető leghatékonyabb működtetésére is összpontosít, például a kétirányú áramlás lehetővé tétele révén.

Görögország és Bulgária, valamint Bulgária és Románia nemrégiben írt alá megállapodást földgázszállító rendszereik összekapcsolásáról.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »