Körvonalazódik Nagy-Britannia és az EU viszonya

Az Egyesült Királyság távozik ugyan az Európai Unióból, de nem fordul el európai barátaitól – mondta Theresa May brit miniszterelnök szerdán berlini bemutatkozó látogatásán.

Theresa May a német kancellárral, Angela Merkellel folytatott megbeszélése szünetében a vendéglátójával tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy kormánya „ésszerű és rendezett” távozásra törekszik, ezért majd csak akkor kezdeményezi az EU-tagság megszüntetésére irányuló eljárás elindítását az uniós alapszerződés 50. cikkelye alapján, amikor végzett az EU-hoz fűződő kapcsolatok újrarendezésével elérendő célok meghatározásával. Ez 2016 vége előtt nem történik meg – húzta alá. Hozzátette, hogy országa teljesíti az uniós tagságból fakadó kötelezettségeket és él a jogokkal, amíg az EU-hoz tartozik.

Az uniós tagságról tartott brit népszavazás egyik legfőbb témájaként számon tartott uniós bevándorlásról azt mondta, hogy százezer alá kell szorítani az évente érkező uniós bevándorlók számát.  A „leginkább fenntartható” szintet az évi néhány tízezres nagyságrendű bevándorlás jelenti – mondta Theresa May.

europe-britain

Kiemelte, hogy a Brexit révén megváltozik majd országa és az európai államok viszonya, de az új kormány folytatni akarja az együttműködést európai partnereivel, mindenekelőtt a kereskedelem bővítése és a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében, és azért, hogy választ találjanak a közös kihívásokra.

Ugyanez érvényes a brit-német kapcsolatokra – tette hozzá, rámutatva, hogy Németország az Egyesült Királyság második számú partnere a kereskedelmi forgalmat és a tőkebefektetéseket tekintve, és mindkét ország elkötelezett a piacok és a kereskedelem szabadsága iránt.

A „nemzetközi kihívásokat” illetően a két országnak közösen fel kell lépnie Ukrajna szuverenitásáért és területi épségéért, tennie kell a szíriai polgárháború leállításáért, foglalkoznia kell a menekültkérdéssel és a Földközi-tengeren érkező menekülthullám megfékezésével – mondta a brit kormányfő.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy senki nem érdekelt egy „függő játszmában”, de teljesen érthető, hogy Londonnak időre van szüksége az EU-hoz fűződő viszony újragondolásához, és mindenki abban érdekelt, hogy jól előkészítsék az ország kilépését az EU-ból. Hozzátette, hogy a kilépési tárgyalásokat csak azután lehet elkezdeni, hogy a brit fél kezdeményezi az 50. cikkely szerinti eljárást, így vendégével ugyan áttekintik a júniusi népszavazással kialakult helyzetet, de „sem formálisan, sem informálisan” nem beszélnek a kilépési folyamatról.

A kancellár kiemelte: a német kormány arra törekszik, hogy a kilépési tárgyalásokat „barátságos hangulatban” folytassák majd, és megmaradjon a két ország jó „partneri és baráti” kapcsolata, amely az EU-tagság nélkül is számos közös meggyőződésen alapul.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »