Újabb atomerőmű épül orosz pénzből, ezúttal Bangladesben

Az orosz kormány jóváhagyta, hogy a bangladesi kormány 11,38 milliárd dolláros exporthitelt kapjon atomerőmű építésére – derült ki a hivatalos közlöny honlapján nyilvánosságra hozott, az Interfax orosz hírügynökség által kedden ismertetett kormányhatározatból.

Oroszország atomenergia ügynöksége (Roszatom) és az ázsiai ország állami atomenergia-ügyi bizottsága tavaly decemberben írt alá megállapodást egy atomerőmű felépítéséről.

atom

Az energiahiánnyal küzdő Bangladesnek eddig nem volt atomerőműve. A fővárostól, Dakkától 160 kilométerre fekvő Ruppur mellett, a Gangesz folyó partján építi fel az orosz kivitelező az erőművet, amelyet két, egyenként nettó 1085 MWt (bruttó 1170 MWt) teljesítményű, VVER-1200-as típusú reaktorral szerelnek fel. A tervezői munkát a Roszatom cégcsoporton belül a Nyizsnyij Novgorodi Atomenyergoprojekt mérnöki iroda végzi, az építkezés pedig az Atomsztrojekszport feladata. A tervek szerint az alapkövet 2017 nyarán teszik le.

Az építkezés teljes költsége 12,6 milliárd dollár, ebből az orosz fél 11,38 milliárd dollárt biztosít hitel formájában. A 30 éves lejáratú hitelt 2017-2024 között használhatja fel Banglades, a törlesztést 2027 márciusában kell megkezdenie.  A projekt pénzügyi részében orosz részről a Vnyesekonombank, bangladesi részről pedig a Sonali Bank vesz részt.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »