Már több mint 6 000 embert vettek őrizetbe a törökországi puccskísérlet kapcsán

A sikertelen puccskísérlettel kapcsolatban eddig hatezer embert – ebből összesen 103 török tábornokot és admirálist – vettek őrizetbe, és a letartóztatásoknak még nincs vége – jelentette hétfőn az Anadolu török állami hírügynökség.

További információk szerint 8 000 rendőrt pedig elbocsátottak, köztük magas rangú rendőri vezetőket is.

Erdogan államfő az áldozatok gyászszertartásán tisztogatást ígért az állami intézményeknél is. Arról beszélt, nem a bosszú a megfelelő válasz az államcsíny kísérletre. “Tovább folytatjuk az állami szervek megtisztítását a vírustól. Amint a rák, sajnos ez a vírus teljesen belepte az államot” – mondta az államfő, aki ezzel az amerikai emigrációban élő Fetullah Gülen muszlim hitszónok mozgalmára utalt. A török elnök azt ígérte, hivatalosan kérni fogják a 75 éves hitszónok és hívei kiadatását Amerikából.

török2

Gülen tagadja, hogy bármi köze lenne a puccskísérlethez, és állítja, szerinte Erdogan maga rendezte meg a puccsot, hogy a leszámolás alatt eltávolíthassa ellenfeleit.

Ezrek tüntettek vasárnap este Ankarában Erdogan elnök mellett. A török zászlókkal felvonuló demonstrálók a sikertelen államcsíny után szolidaritásukat fejezték ki az államfő iránt. Erdogan személyesen nem vett részt a rendezvényen.

A sikertelen puccs alatt a legfrissebb adatok szerint 294-en vesztették életüket, és több mint 1400-an sebesültek meg. A halottak között 190 civil és 104 puccsista katona van.

Forrás: AFP/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »