Törökország bukhatja adósminősítését a puccskísérlet miatt

Törökország leminősítésének lehetőségére tett közvetett utalást a puccskísérlet várható következményeiről összeállított hétfői elemzésében a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.

Hétfői londoni értékelésében a hitelminősítő közölte: megítélése szerint a puccskísérlet és a kormány reakciója egyaránt illusztrálja a török szuverén adósprofilra nehezedő politikai kockázatokat. Az, hogy e kockázat miatt nyomás alá kerül-e a török államadós-besorolás, attól függ, hogy a történtekre adott kormányzati reakció mennyire mélyíti tovább a politikai megosztottságot, és mennyire gyengíti az intézményrendszer függetlenségét. Mindez ugyanis kikezdheti a gazdaságpolitika koherenciáját, és növelheti a külső finanszírozási stresszhelyzet kialakulásának kockázatát – áll a Fitch elemzésében.

  • Az aktuális minősítés
A Fitch Ratings „BBB mínusz” besorolással tartja nyilván a török államadósságot – az osztályzat kilátása egyelőre stabil, de ha a Fitch innen leminősíti a török szuverén besorolást, azzal Törökország ennél a cégnél elveszítené befektetési ajánlású szuverén osztályzatát.

A gyenge politikai stabilitási mutatók régóta Törökország szuverén adósprofiljának meghatározó elemei közé tartoznak. Ezek az elemek nem összeegyeztethetetlenek a jelenlegi „BBB mínusz” államadós-besorolással, de alkalmasak a szuverén hitelképesség gyengítésére, ha kikezdik a fékek és ellensúlyok rendszerét, és ha szűkítik a szerkezeti reformokhoz rendelkezésre álló mozgásteret – áll a Fitch Ratings hétfői londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint a hazai sokkhatások alkalmasak a török szuverén hitelképesség befektetői megítélésének károsítására is. A török kormány gyorsan visszaszerezte az ellenőrzést a helyzet felett, de ha a történtek politikai következményei jelentősen gyengítik a nemzetközi befektetői bizalmat, az ismét a török gazdaság jelentős külső finanszírozási igényeire összpontosíthatja a piac figyelmét – fogalmaznak a Fitch londoni elemzői.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői jelentős következményeket várnak a reálgazdaságban is. A ház hétfői elemzése szerint az egyes szektorok közül a turizmus lehet a legnagyobb vesztese a történteknek. A Morgan Stanley elemzői azzal számolnak, hogy a török idegenforgalmi bevételek az idei év egészében 32 százalékkal zuhannak.

A cég londoni elemzői felidézik, hogy augusztusban a Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service is vizsgálja a török államadósság-besorolást. A Morgan Stanley szakértői azonban közölték, hogy nem számítanak Törökország idei leminősítésére – feltéve, hogy a puccskísérlet utáni piaci volatilitást sikerül kézben tartani -, mivel a török makrogazdasági mutatók zöme jelenleg jobb, mint az előző felülvizsgálatok idején.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »