Harminc százalék alatt Magyarország devizaadóssága

Júniusban 30 százalék alá csökkent a központi költségvetés adósságának devizaaránya, ez mintegy 5 százalékponttal alacsonyabb a tavaly év véginél – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

Az NGM tájékoztatása szerint a kedvező trend a teljes államadósság devizaarányában is érvényesülni fog, tekintettel arra, hogy a teljes államadósság túlnyomó részét a központi költségvetés adóssága képezi. A tárca emlékeztetett, hogy a pozitív adósságfolyamatokat a Moody’s Investors Service hitelminősítő is elismerte legfrissebb elemzésében.

Az NGM pozitívnak tartja, hogy az államadósság devizaaránya a 2011 végi 52 százalékos szintről folyamatosan mérséklődött, a kormányzat eltökélt szándéka volt ugyanis az adósság devizakitettségének, árfolyam-érzékenységének csökkentése.

Ezt a törekvést segítette a kormány által kezdeményezett lakossági állampapír-értékesítési program, amelynek eredményeként mára a háztartások kezében összpontosul az állampapírok 14 százaléka, az önfinanszírozási program eredményeként pedig a bankok állampapír-piaci részesedése 29 százalékra emelkedett a legfrissebb adatok szerint.

Mindez lehetővé tette, hogy a külföldiek szerepvállalása érdemben csökkenjen, az állampapírok mindössze 39 százaléka, a teljes államadósságnak pedig már csak 44 százaléka van a nem hazai befektetők kezében. Ezzel nemcsak az ország árfolyamkockázati kitettsége, de külső sérülékenysége is érdemben mérséklődött – húzza alá az NGM.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »