34%-kal nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete

Az euróövezet a világ többi részével folytatott kereskedelemben 24,6 milliárd eurós többletet halmozott fel májusban, ami több mint 34 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbi 18,3 milliárd eurónál – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Az első becslés szerint a 19 országot tömörítő eurózóna exportja éves összevetésben 2 százalékkal, 167,4 milliárd euróra nőtt, az import viszont 2 százalékkal, 142,8 milliárd euróra esett.

Az idei első öt hónapban a kivitel értéke 826,6 milliárd euró volt, nagyjából stagnált, a behozatalé pedig 3 százalékkal, 721,3 milliárd euróra mérséklődött, így a kereskedelmi mérleg 105,3 milliárd euró többlettel zárt, szemben az egy évvel korábbi 85,9 milliárd euróval.

Az euróövezeten belüli kereskedelem értéke 139,4 milliárd eurót tett ki májusban, 1 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest, míg január-május időszakban szintén 1 százalékos növekedés mellett 705,5 milliárd euróra emelkedett.

Az egész Európai Uniót tekintve a világ többi részével folytatott kereskedelemben az uniós export értéke májusban éves összehasonlításban 2 százalékkal, 142,7 milliárd euróra, míg az importé 3 százalékkal, 136,3 milliárd euróra zsugorodott. A mérleg többlete 6,4 milliárd eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 5,8 milliárd euróval.

Az EU legfőbb partnerei közül január-májusban többlet keletkezett az Egyesült Államokkal (45,5 milliárd euró), a Svájccal (7,6 milliárd euró), a Törökországgal (4,5 milliárd euró) és a Kanadával (2,4 milliárd euró) folytatott kereskedelemben, míg hiányt mutatott a mérleg Kína (70,3 milliárd euró), Oroszország (18,7 milliárd euró), Japán (5,7 milliárd euró), Norvégia (5,0 milliárd euró), Dél-Korea (0,2 milliárd euró) és India (1,7 milliárd euró) esetében.

Forrás: MTI

 

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »