Nem változtatott alapkamatán a Bank of England

A több mint hét éve érvényes 0,50 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa, azaz egyelőre nem léptek enyhítő üzemmódba a Brexit miatt.

A brit jegybank a csütörtökön bejelentett döntés szerint nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos (140 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója nemrégiben egyenes utalást tett arra, hogy még a nyáron monetáris enyhítésre lehet szükség a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni sokk miatt, és londoni elemzők nem tartották kizártnak, hogy az enyhítési ciklus már csütörtökön elkezdődik.

  • Árfolyamhatások
A font árfolyama a döntésre jelentős erősödéssel reagált, a dollárral szemben (USDGBP) az 1,32-es szintről egészen 1,34 közelébe emelkedett, míg az euróval szemben (EURGBP) a kora délutáni 0,840-es szintről 0,833-ig erősödött.

A jelenlegi árfolyamok azonban jóval elmaradnak a Brexit szavazás előtti szintektől, összehasonlításképpen a dollárral szembeni fontárfolyam június elején még az 1,42 – 1,45-ös szintek között tartózkodott.

A Bank of England 2009 márciusa óta tartja érvényben a 0,50 százalékos alapkamatot. Ez mélységi rekord, a BoE alapítása – 1694 – és a 0,50 százalékos alapkamaton véget ért legutóbbi enyhítési ciklus közötti több mint három évszázadban ugyanis soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

Forrás: MTI / saját gyűjtés

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »