Nagyon erős az amerikai munkaerőpiac

Nem változott, továbbra is a rekord alacsony szint közelében maradt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a július 9-én zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 254 ezer volt, csakúgy mint az előző héten. Elemzők emelkedésre, 265 ezres adatra számítottak. Az adatra a dollár árfolyama nem mutatott jelentős elmozdulást.

Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma már a 71. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt, ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1973 óta nem volt példa. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 5750-nel, 259 ezerre csökkent. A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 32 ezerrel, 2 millió 149 ezerre nőtt a július 2-án zárult héten, a tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 3250-nel 2 millió 143 ezerre esett.

A munkanélküli kérelmek alacsony száma általában arra utal, hogy több új munkahelyet teremtettek. A kiugróan alacsony májusi adat után júniusban a vártnál lényegesen nagyobb mértékben növekedett a foglalkoztatás az Egyesült Államokban júniusban, amikor is a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 287 ezerrel emelkedett.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »