Óriási tisztogatás zajlik a brit kormányban

Az utóbbi évtizedek legnagyobb mértékű nagy-britanniai kormányátalakítását hajtotta végre Theresa May brit miniszterelnök első munkanapján.

May, akit előző nap bízott meg kormányalakítással II. Erzsébet királynő David Cameron lemondása után, csütörtökön menesztette Michael Gove igazságügyi minisztert, aki a kormányzó Konzervatív Párt vezetőválasztási versengésében az új brit kormányfő egyik riválisa volt.

Előzmények

Előzmények

Michael Gove a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a Brexit-párt, vagyis a kilépést pártoló tábor egyik frontembere volt Boris Johnsonnal, London előző polgármesterével együtt. Cameron távozása után mindenki Johnsont tartotta a legesélyesebb utódjelöltnek, ám az utolsó pillanatban Gove ellene fordult, és – jóllehet korábban azt mondta, hogy nem pályázik a pártvezetői tisztségre – bejelentette, hogy indul az utódválasztási versengésben.  Johnson ezután óriási meglepetésre közölte, hogy ő viszont így nem vesz részt a választási folyamatban.

Theresa May az igazságügyi minisztérium élére Liz Truss eddigi környezetvédelmi, élelmezésügyi és vidékfejlesztési minisztert nevezte ki, Liz Truss helyére Andrea Leadsom eddigi energiaügyi államtitkár került. Andrea Leadsom volt Theresa May első számú vetélytársa a Cameron távozása utáni vezetőválasztási folyamatban, ám a döntő szakasz előtt – amikor a párttagoknak kellett volna kettőjük közül az új konzervatív vezetőt megválasztaniuk – visszalépett.

A Konzervatív Párt alsóházi frakciója ilyen előzmények után nagy többséggel a hét elején Theresa Mayt választotta a párt új vezetőjévé, Gove kiesett a versenyből, csütörtökön pedig May menesztette az igazságügyi tárca éléről is.
Johnsont viszont – komoly meglepetést okozva hazai és külföldi politikusi és sajtókörökben – Theresa May már előző nap kinevezte külügyminiszterré.

Brexit

A külügyi tárca eddigi vezetője, Philip Hammond a pénzügyminisztérium élére került. George Osborne, aki 2010-től töltötte be a pénzügyminiszteri tisztséget, és Cameron első számú szövetségese volt a bennmaradást pártoló tábor egyik legbefolyásosabb frontembereként, nem tagja az új kabinetnek. Az első hírek arról szóltak, hogy ő mondott fel, ám csütörtökre egyértelművé vált, hogy Theresa May nem tartott igényt Osborne további munkájára.

Csütörtökön jelentették be azt is, hogy kimarad az új brit kormányból John Whittingdale eddigi kulturális miniszter, Theresa Villiers, az észak-írországi ügyek volt minisztere, Stephen Crabb, aki Cameron kormányában a munkaügyi tárcát vezette és szintén részt vett a vezetőválasztási versenyben, valamint Nicky Morgan eddigi oktatásügyi miniszter. Utódlásukról Theresa May a héten dönt.

Ilyen mértékű kormányátalakításra parlamenti választások nélkül Nagy-Britanniában az 1960-as évek eleje óta nem volt példa.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »