Új acélplatform a kínai acéldömping kezelésére

Kína és az Európai Unió megállapodott egy kétoldalú „acélplatformban”, amely segít eloszlatni a kínai acéldömping okozta európai aggodalmakat, egyben hozzájárulhat ahhoz, hogy az unió végül megadja a piacgazdasági státuszt Kínának – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán Pekingben, a 18. EU-Kína csúcstalálkozó zárónapján.

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker

Az olcsó kínai acélexport miatti európai iparági felháborodás miatt az „acélügy” valóságos akadályává vált annak, hogy a bizottság még az idén – valamennyi tagállam együttes támogatásával – pozitív döntést hozzon Kína piacgazdasági státuszának kérdésében. Ha Kína ezt megkapja, a nagyobb gazdaságok nehezebben tudják majd piacukat adminisztratív eszközökkel védeni.

Jean-Claude Juncker az EU pekingi képviseletén tartott sajtótájékoztatóján az áthidaló megoldásként szolgáló  megállapodásról azt mondta, hogy az unió számára így lehetővé válik az acélszállítmányok „ellenőrzése és felügyelete”. Ezzel számon kérhetők lesznek azok az ígéretek, amelyek kínai részről a felesleges kapacitások visszaszorítására, a világpiac acéltermékekkel történő elárasztásának visszafogására vonatkoznak – állapította meg.
Piacgazdasági státuszról az Európai Bizottság július 20-án fog tárgyalni.

Li Ko-csiang kormányfő, a kínai tárgyalódelegáció vezetője szerdán emlékeztette partnereit arra, hogy az EU-nak tiszteletben kell tartania a Kína Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozásakor született, 15 évvel ezelőtti megállapodás záradékában foglaltakat, amely szerint az eddig érvényesített korlátozások 15 év elmúltával lejárnak.

Li azt is elmondta, hogy a kínai acéltermelés 90 százalékát a hazai piacon értékesítik, és tagadta, hogy Peking támogatná az acélexportot. Megfogalmazása szerint a globális acélipari túltermelést egyetlen ország nem tudja megoldani, ehhez mindenki együttműködésére szükség van.

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »