Ukrajna NATO-tagsága még nincs napirenden

A NATO tagállamai átfogó támogatási csomagot hagytak jóvá Kijev számára, Ukrajna NATO-tagsága ugyanakkor egyelőre nem kerül napirendre  – jelentette be szombaton Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

Stoltenberg közös sajtóértekezletet tartott Petro Porosenko ukrán elnökkel, miután az észak-atlanti szövetség varsói csúcstalálkozója keretében megtartották a NATO-Ukrajna találkozót.
“Ma megerősítettük az Ukrajnának szóló tartós támogatásunkat, jónak értékeltük az ukrán reformprogramot is” – mondta Stoltenberg.

Porosenko nagyon fontosnak minősítette azt az átfogó támogatási csomagot, melyet a NATO-Ukrajna találkozón egyhangúlag megszavaztak. “A történelemben eddig soha nem ajánlottak ilyen erős segítséget” – hangsúlyozta. Mint mondta, a Varsóban hozott döntések lehetővé teszik, hogy  Ukrajna bővített NATO-partnerségi státust kapjon, ami biztonsági téren az együttműködés elmélyítésével jár.

Stoltenberg a sajtóértekezleten kijelentette: a NATO nem ismeri el, és soha nem is fogja elismerni a Krím elcsatolását. “Elítéljük a kelet-ukrajnai helyzet szándékos destabilizálását” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a térségben naponta sértik meg a minszki tűzszüneti megállapodást.
“Arra hívjuk fel Moszkvát, hogy szüntesse be a szeparatisták politikai, katonai és pénzügyi támogatását” – jelentette ki a főtitkár. Kiemelte: a megállapodást a konfliktus “minden résztvevőjének teljességgel végre kell hajtania”, a helyzet politikai megoldására kell törekedni.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Supporters of various political parties gather in Istanbul's Taksim Square and wave Turkey's national flags before the Republic and Democracy Rally organised by main opposition Republican People's Party (CHP), Turkey, July 24, 2016.  REUTERS/Osman Orsal

Nagyszabású tüntetést tartott Isztambulban az ellenzék

Az erőszakos hatalomátvételek ellen tartott nagyszabású demonstrációt vasárnap Köztársaság és Demokrácia jelszóval a legnagyobb török ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP). A párt elnöke a puccsisták feletti ítélkezés jogállami keretek között tartását, továbbá a gondolat, a szólás és a gyülekezés szabadságának megőrzését szorgalmazta beszédében.

Read More »