Romániában több mint 14 százalékkal nőtt az átlagbér

Májusban 14,2 százalékkal volt magasabb a román nettó és bruttó átlagbér a tavalyi ötödik hónaphoz képest – közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.

Májusban 2063 lej (144 820 forint) volt a nettó átlagbér, a bruttó átlagbér értéke elérte a 2853 lejt (200 280 forint) – tavaly májushoz képest mindkettő 14,2 százalékkal nőtt.

A reálbérek májusban 18,3 százalékkal voltak nagyobbak a tavalyi ötödik hónaphoz mérten. A legnagyobb fizetések az információs technológia ágazatban voltak, ahol a nettó átlagkereset 5421 lej (380 550 forint) volt, a legkevesebbet – 1248 lejt (87 600 forint) – a szállodákban és vendéglátóiparban dolgozók kerestek.

Anca Dragu román pénzügyminiszter csütörtökön jelentette ki, hogy az idén 15 százalékkal nőttek a reálkeresetek, a nyugdíjak reálértéke is 8 százalékkal emelkedett. A miniszter szerint a jövedelmek növekedésének köszönhetően a lakossági bankbetétek értéke mintegy 13 százalékkal nőtt.

Romániában tavaly 25 százalékkal emelték az orvosok és a tanárok bérét. A magánszférában kisebb mértékben ugyan, de ott is emelkedtek a jövedelmek. A reálbér növekedését az infláció csökkenése is segítette, amelynek éves értéke májusban mínusz 3,5 százalék volt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »