A Deutsche Bank szerint recesszió jöhet az USA-ban

A Deutsche Bank elemzői szerint a pénzügyi világválság óta a legnagyobb, 60 százalék esély van arra, hogy a következő 12 hónap során recesszióba süllyedjen az Egyesült Államok gazdasága – írta a The Wall Street című újság internetes oldalán kedden.
A legnagyobb német bank szakértői az amerikai állampapírok jövedelmezőségi görbéjének tanulmányozása alapján jutottak erre a következtetésre. Idén a figyelem központjába került a hosszú és rövid lejáratú állampapírok hozamai közötti arányt mutató jövedelmezőségi görbe, mivel a két kamatláb szintje közötti különbség erősen – egyes esetekben 2007 óta a legkisebbre – csökkent, ami gyakran a gazdasági növekedés lassulását jelzi.

A német kötvénypiaci elemzők az amerikai államkincstár három hónapos és a tízéves lejáratú papírjait vették górcső alá – az ezek hozamai közötti eltérés az utóbbi hónapokban meredeken csökkent, mi több a jövedelmezőségi görbe átfordult, azonos időtávra vetítve a rövid lejáratú papírok jövedelmezőbbé váltak.

A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyon lapos vagy átfordult hozamgörbe megbízható előrejelzője egy amerikai recessziónak, ezért kimondható, hogy növekszik a gazdaság visszaesésének kockázata – állapították meg a legnagyobb német befektetési bank elemzői.

Egyes szakértők mindazonáltal arra is figyelmeztettek, hogy az állampapírok jövedelmezőségi görbéje már nem olyan megbízható recessziós indikátor mint korábban volt. A hosszú lejáratú amerikai állampapírok iránt óriási a külföldi kereslet, miközben a nagyon laza monetáris politika miatt rendkívül alacsony a rövid lejáratú kincstárjegyek hozama, így jó kérdés, hogy a jövedelmezőségi görbe alakulását befolyásoló tényezőknek mennyire van közük a gazdasági növekedés lassuló üteméhez.

Az amerikai államkötvények hozama történelmi mélységbe süllyedt kedden, a tízéves államkötvények éves hozama 7,9 bázisponttal 1,367 százalékra, a 30 éveseké pedig 10,7 bázisponttal 2,131 százalékra csökkent.

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »