Gúzsba köti a bürokrácia a szélessávú internetet

Parlamenti meghallgatást tartott szerdán az S&D frakció a formálódó új uniós szabályozásról, amely gyorsabb és olcsóbb internetet, kiterjedtebb szélessávú hálózatokat ígér Európának. A magyar jelentéstevő azt szeretné elérni, hogy az EU népességének 30 százalékát kitevő vidéki lakossághoz is eljusson az internet.

Az uniós rendelettervezetről szóló parlamenti jelentés gondozója szerint a jelenlegi helyzet elszomorító: Európa lemaradt a gyors és szupergyors internet-csatlakozások terén. Herczog Edit úgy látja, hogy a fejlődést több tényező hátráltatja. A vezetékfektetés költséges és lassú, mert nincs egyeztetési és tájékoztatási kötelezettség a különböző szolgáltatók között.

A már létező közműhálózatokat elvétve használják csak telekommunikációs célokra is. A fejlesztések gyakran bürokratikus akadályokba ütköznek, lassú és nehézkes az engedélyeztetés folyamata, ráadásul tagállamonként eltérőek a feltételek. Végül, sokszor a lakóépületek adottságai akadályozzák a szélessávú hálózatok végpontjainak fogadását.

Az Európai Bizottság javaslata e problémákra kínál megoldást. A gyors és szupergyors internethálózatok 10 százalékos bővítése becslések szerint 1-1,5 százalékos GDP-növekedést, 1,5 százalékos termelékenység-javulás hozhat, és európai szinten 20 millió új munkahely várható tőle.

A javaslat értelmében a hálózatüzemeltetők kötelesek lesznek bármely érintett vállalkozás kérésére méltányos árak mellett hozzáférést biztosítani fizikai infrastruktúrájukhoz, nagysebességű hálózatok kiépítése céljából. Egyszerűen és gyorsan elérhetővé kell tenni a meglévő és tervezett hálózatok adatait.

A közpénzből finanszírozott hálózatkiépítési munkákat a vállalkozások kötelesek lesznek összehangolni versenytársaikkal, ha nem okoz költségnövekedést. Az esetleges vitákat egy új döntéshozó fórum rendezné a tagállamokban. Az engedélyezési eljárásokat egyablakos ügyintézéssel kell gyorsabbá és olcsóbbá tenni. Az épületek jelentette akadályokat is el kell hárítani, például a már létező hálózatok megosztásával, ha nincs fizikai lehetőség újabb szolgáltató számára ún. koncentrációs pont kiépítésére.

A téma magyar szocialista párti parlamenti jelentéstevője kulcsfontosságúnak nevezte olyan ösztönzők kialakítását, amelyek a ritkább népsűrűségű vidéki területen is gazdaságossá teszi a hálózatfejlesztést. „Nincs valódi vidékfejlesztés, ha nem tudjuk a falvakban, kisvárosokban élők számára is hozzáférhetővé tenni a gyors internetet. Aki kiszorul a világhálóról, az mindinkább kiszorul a társadalomból és a munka világából is” – hangsúlyozta a képviselő.

Javaslatai között a műszaki adatbázisok biztonságos kezelésének garanciarendszere, a nemzeti vitakezelő testületek jogainak pontosítása is szerepel. Emellett Európa-szerte használt egységes minősítő jelölés bevezetését is javasolja (EU szélessáv-kész), amely a szélessávú hálózatok fogadására felkészített épületeket jelölné. Így könnyebben tájékozódhatnak a lakásvásárlók és az ingatlanpiac szereplői is.

Herczog brüsszeli tudósítóknak azt is elmondta, hogy jelentése – ami várhatóan novemberben kerül szavazásra a parlamenti szakbizottság és jövő februárban a plenáris elé – technológiai szempontból semleges igyekszik maradni, és nem írná elő, hogy milyen csatornákon (műholdon, mobilalkalmazáson vagy optikai kábelen) jusson el az internet a felhasználókhoz. „A lényeg az, hogy elérjünk hozzájuk” – mondta.

„A meglévő hálózatok jobb kihasználása és a további fejlesztések egyszerűsítése logikus és működőképes megoldást kínál a gazdasági nehézségek, megszorítások idején is, mert szétteríti a megosztható költségeket a gazdasági szereplők között. Ez pedig elősegíti a növekedést, a társadalmi különbségek csökkentését ” – foglalta össze Herczog Edit a tervezet előnyeit.

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »